Vendingsforsøg

Ligger barnet i underkropspræsentation tæt på terminsperioden, vil den gravide blive tilbudt et vendingsforsøg.

 

Hvordan foregår et vendingsforsøg?

Et vendingsforsøg laves på hospitalet. Ved ankomst skannes den gravide for at undersøge, hvordan barnet ligger, og hvor moderkagen er placeret. Der køres desuden en hjertelydskurve på barnet for at sikre, at barnet har det godt. Den gravide får en indsprøjtning med muskelafslappende medicin, så livmoderen ikke spænder op under vendingen. Derudover vil lejet ofte blive tippet, så den gravide ligger med hovedet lavere end benene. På den måde hjælpes barnets sæde lidt op af bækkenet, og chancerne for en vellykket vending øges.

Selve vendingen foretages af en speciallæge. Lægen tager fat om barnet udenpå maven og forsøger at få numsen op af den gravides bækken samt at lave en kolbøtte med barnet. Der kan både forsøges med en forlæns kolbøtte og en baglæns kolbøtte.

Der lyttes hjertelyd på barnet efter vendingsforsøget - og nogle gange også undervejs, hvis det trækker ud.


Hvor ofte virker et vendingsforsøg?

Vendingen lykkes i knap 50 procent af tilfældene.


Risici ved vendingsforsøg

Ved vendingsforsøg er der en lille risiko for, at en del af moderkagen løsner sig. Den gravide skal derfor være opmærksom på, om livmoderen spænder meget op efter vendingen, og om der kommer blødning. Det er meget sjældent, at det sker, men i et sådant tilfælde vil man køre til akut kejsersnit. Det er derfor vigtigt, at den gravide ikke møder alene til vendingsforsøget.

Vil du høre mere om vendingsforsøg og hvordan det opleves?

Lyt til EP. 20 - Upside Down